STALLET OCH HAGARNA

Stallet har fyra avdelningar med ca 10 boxar i vardera. Stallet är byggt som två stycken H som sitter ihop.

 I det "grå stallet" har vi dessutom seminspiltan. Alla unghästar har sin egen box (3x3m) som de står i på natten. Boxarna strös med spån och halm.

Staketet till vinterhagarna är gjorda av Equisafe och består av plast-staket med två slanor. 

Mellan hagarna har vi distanshållare med en aluminiumtråd för att inte hästarna ska nå varandra. Aluminiumtråden går av vid 90 kg belastning så om någon häst stegrar sig eller fastnar på annat vis så går tråden av direkt.

Vi har byggt långsmala hagar för att inbjuda till lek och kapp-löpning. Ca 150 m långa och 20 m breda. På framsidan finns några mindre rasthagar. Beteshagarna är gjorda av plaststolpar med två eltrådar. Vallarna hos oss (gäller både betesmark och mark för grovfoderproduktion) bearbetas och sås om var 3-4:e år.

OM OSS

Vi har 10 egna fölston. De går under "kennelnamnet" Zon-hästarna! Hästarna får fri tillgång på egenproducerat hösilage och har långa fina hagar att sträcka ut i på dagarna. Grovfodret är analyserat och foderstatsberäkningar görs av rådgivare.
Gården ligger i sydöstra Värmland. Ca 2 mil söder om Kristinehamn (E18) och 46 km norr om Mariestad (E20). 

Långeruds Gård består av 89 ha odlad mark och ca 25 ha skog. Familjen består av Torbjörn & Madelen samt barnen Philip & Lovisa.
Välkommen att träffa oss på Långeruds Gård eller så kanske vi ses på någon unghästauktion!

/Tobba & Madde

foto: Lena Karlsson